DEPREMLER VE KÜRESEL ISINMA

DEPREMLER VE KÜRESEL ISINMA

Atmosfere salınan sera gazlarının neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa küresel ısınma denir.

Küresel iklim değişikliği insani fosil yakıtlar tüketimi, endüstriyel ve tarımsal gibi faaliyetlerinin sonucu olarak atmosferdeki miktarı ve yoğunluğu artan sera gazlarının neden olduğu küresel ısınma ve buna bağlı olarak sıcaklık artışıdır.

Bu küresel ısınmadan kaynaklı olan sıcaklık artışı mevsim normali içinde gösterilmektedir.

Depremlerin küresel ısınmaya etkisini anlatacağım…

2017 Yılında Türkiye’de meydana gelen depremlere bir göz atalım.

2017 Yılında 5.0 ve üstü büyüklükte 21 deprem meydana geldi. Bu meydana gelen depremlerden sadece bir tanesi Mayıs 2017’de Erzurum’da meydana geldi. Diğer depremlerin hepsi batıda meydana geldi. Meydana gelen bu depremlerin artçılarının da meydana gelmesiyle birlikte Türkiye’nin batısı son derece soğuma gösterirken Türkiye’nin doğusunun batısı kadar soğumadığı görülmüştür. 2011 Yılında meydana gelen depremler ve artçıları da önemli derecede Türkiye’yi soğuttu.

2010 ve 2018 yıllarında ise en az deprem olan yıl olması nedeniyle Türkiye’de en yüksek sıcaklığın oluştuğu yıl olarak tespiti yapılmıştır.

Bu durumda depremlerin meydana geldiği veya meydana gelmediği bölgelerde görülen soğuma veya ısınma günlük, haftalık, aylık ve  yıllık sıcaklık ortalamasına eklenir. Bu sıcaklık bilgisi de mevsim normali sıcaklığı tespiti içinde gösterilmiş olur.

Bu konuları inceleme araştırma yaparken nasıl ve neyi gözleyeceğini ve dikkat etmesi gerekenleri bilmeyenler, korelasyon yoktur diyerek işin kolayına kaçarlar.

Böylece diğer faktörlerin yanında depremlerin de küresel ısınmaya etki ettiği görüldü.

Saygı ve sevgilerimle.